5.11.11

Naamshirt

Om eens te laten zien, hoe ik kom tot mijn naamshirtje, een 'tutorial'. Doe ermee wat je wilt, maar besef wel dat dit gewoon míjn manier van werken is, en niet per sé dé manier. De techniek is eenvoudig, maar hé, er zullen vast meer van die types als ik zijn, die ook bij de eenvoudigste knutsels de mist in kunnen gaan..
Waarschuwing: Heel geschikt voor Leen, Luc, Bas, Duuk,An, Lea, Ben, etc. Maar niet voor Annamaria, Geertruide, Floris-Jan of Alexander....
Wat heb je nodig?
  • Een printje van de naam
  • Een kant en klaar shirtje (gewassen!)
  • merkstift
  • pen
  • Een of meerdere stofjes (gewassen)
  • Strijkplank en -ijzer
  • Dubbelzijdig plakvlies of vliesofix
  • Bakpapier
  • Vlieseline
  • Spelden
  • Garen en een naaimachine
  • Eventueel textielverf en/of flockfolie
Het begint met het uitprinten van de naam in een lettertype dat je aanstaat, maar bovenal eenvoudig van vorm is. Ik doe dat altijd in een aantal verschillende maten, zodat ik kan beoordelen welk formaat het beste past.
Je kunt de letters in spiegelbeeld printen, ik doe dat meestal niet. In plaats daarvan trek ik de letters met merkstift om. Deze drukt door het papier, zodat op de achterkant de letters in spiegelbeeld zichtbaar zijn (leg er wel iets onder, hè!). Vervolgens neem ik de letters over op de papier dubbelzijdig plakvlies, ook wel vliesofix genoemd.
Knip de letters grof uit en leg ze op de verkeerde kant van de stof naar keuze.

 Vervolgens strijk je de letters volgens de aanwijzingen vast.
Ik doe er altijd wat bakpapier tussen, zodat de lijmlaag niet af kan geven op mijn strijkijzerzool.


Daarna laat je het even afkoelen, en knip de letters over de lijntjes uit.

Vervolgens verwijder je het papier van het plakvlies en legt de letters op de plek waar je het wilt hebben.

(Ik ben wel eens het papier vergeten er af te halen... Strijk je je eerst te pletter, blijft het niet plakken op het shirt en krijg je het papier er met de grootste moeite af.... en voel je je oliedom..)


Daarna leg je een vochtige doek op de tekst en strijk je deze vast (wederom: volgens de aanwijzingen).


Vervolgens gebruik je de vlieseline. Deze knip je iets ruimer dan de tekst. Op deze foto zie je goed de lijmlaag, die glimt.
Draai het shirt binnenstebuiten en leg de vlieseline met de lijmkant op het shirt, op de plek van de tekst. Je kunt dit natuurlijk vaststrijken, maar ik hou niet zo van een groot plakkaat vlieseline. Het maakt het shirt zo stug. Daarom speld ik de vlieseline op de achterkant. Zo kun je ook gelijk, na het terugkeren,  op de voorkant controleren of het op de juiste plek vastzit. Gebruik bij voorkeur zo weinig mogelijk spelden, omdat tricot gevoelig is voor schade door de spelden.



Vervolgens komt de naaimachine eraan te pas. Kies de kleur die je voor je garen wilt. In dit voorbeeld heb ik twee verschillende kleuren gebruikt. Vergeet dan niet ook de kleur van je spoeldraad aan te passen.
 Belangrijk bij tricot is dat je een tricot- of jerseynaald gebruikt, dan heb je minder kans op gaatjes in de stof, omdat de naaldpunt ronder is. Stel de machine in op een zigzagsteek, en dan zo smal mogelijk. Leg het shirt onder de naaimachine, zo dat de naald op de rand van de letter stikt. Bij de start en het eind laat je de machine even achter- en weer vooruit stikken. Ik vond de steek die ik had gekozen nog wat te grof, en ben dus twee keer om de letters gegaan.


Uitdaging bij het naaien van kleine shirtjes is, om te zorgen dat je het shirt zo onder je machine manouvreert, dat je niet een ander stuk shirt (bijvoorbeeld de achterkant) per ongeluk aan je werk vast stikt. Controleer dus regelmatig of shirt en vlieseline goed liggen.


(Zie je wel, Makkie, valt toch een beetje tegen...)
Voor de volgende stap draai je het shirt weer binnenstebuiten.  Je knipt de vlieseline zo dicht mogelijk langs de letters uit. Pas op dat je niet per ongeluk in de stof van het shirt knipt...

Daarna is het shirt in principe klaar. Ik pimp het vaak daarna nog met wat persoonlijke gegevens of een element van het geboortekaartje (in dit geval het vogeltje). Daarvoor gebruik ik textielverf, die ik met een strijkijzer fixeer. Ook is het leuk om de applicatie te combineren met flock.
Happy birthday, Duuk!



En ziedaar, mijn eerste tutorial. Ik hoop dat jullie er uit kunnen komen... En anders reageer je maar!

1 opmerking:

  1. Gaaf hoor! Ik ga morgen beginnen met mijn eerste speelkleed voor buiten. Ook daar wil ik wat leuke applicaties op vastzetten. Omdat ik met kinderen alleen vliesofix niet zo geschikt vind wil ik het ook vast stikken. Ik ga mijn best doen, de uitleg hier is prima! Fantastisch resultaat!

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het fijn om wat van je te horen.